Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

петък, 4 март 2016 г.


Галерия “Арт Муза”  представя

Калина Дива
Миг от вечността
05.03 – 28.03.2016
Изложба – живопис и авторски рецитал на стихове

Откриване на 05.03.2016 от 18.00 ч с изпълнания на стихове на авторката и
Ани тошкова – пиано и Агоп Маникян - виола

Калина Дива  е авторския псивтоним на художничката. Тя разказва за себе си, че е завършила  право в Варна и  преди това икономическа гимназия в Шумен.  Преди около 6 години, след тежък период в личен план, тя сякаш преживява катарзис. Никога не е имала афинитет към  рисуването. След като завършва и придобива юридическа правоспособност, започва работа по специалността си, но това не й допада -  напрежението и ограничеността, което има покрай подобен тип работа,  не се вписат в нейния начин на усещане и разбиране на живота.Обича да живее свободно, да бъде сред природата, да спортува,да твори...На 21  заминава в Англия, преживява обрати в живота си , пак се връща България и тогава започва всичко.

„Една вечер, просто нещата се случиха ...хванах лист и химикал и колкото и странно и необяснимо да звучи - ръката ми започна да се движи сама, усещах една тръпнеща енергия в дланта си, която задвижваше всичко...Много дълго време ми беше необходимо да се убедя, че това което ми се случва е истина и , че не бива да се притеснявам да го открия и споделя с хората...Писах,срещах се с учени изследващи такива явления, писатели творящи по подобен начин...

Това , което правя приемам, като лична мисия. Сякаш чрез изкуството израснах и изградих себе си ....Винаги от  малка съм се чувствала различна, все търсех моя път и нещото, което да осмисли съществуването ми. Сега се чувствам пълна - намерила себе ... Бих се описала, като много позитивна, смела и неуморима. Стихове пиша от  малка, получавала съм множество награди от регионални и национални конкурси.
Първата ми изложба в Шумен беше през 2015 под наслов - ОТ КОСМОСА С ЛЮБОВ“
Калина Йорданова, с творчески псевдоним Камина Дива е интересен автор, който се изразява чрез геометрически абстракции и е преживяла възраждащия процес на съзряване на творческата енергия, променила живота на много хора, които са част от ателие-галерия „Арт Муза“. Съвсем естествено е да й дадем път за изява и реализация сред нас... Стиховете й са продължение на картините или обратно и са пример за вечното търсене на човека на истинските стойности в живота. С детска чистота тя се вглежда в заобикалящия ни действителност, гледа я с възхищение и широко отворени очи. Дири красотата на света и отражението й в стихове и багри. И от двете изяви на истиннската същност на Калина извира възхищение от богатството на вселената – света около нас и вселаната в нас...Творчеството й дава свобода и чувство на необятност, извисява духа до нови висини, нетленни и нематериални, прави ни по-близки до Бога, макар проблема на нашето поколение и особено на по-младите е търсенето на Бог там някъде в безкрая, а той е твърде близко, той е до нас. Той е в нас – в сърцата ни!
Радвам се, че Калина Дива избра „Арт Муза“, за да представи своето творчество в София и отново имам повод  да кажа:

„Изкуството е това, което ще спаси света, не целия свят, а само света на тези, които го търсят .„

Николинка Климукова -изкуствоведНяма коментари:

Публикуване на коментар