Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

неделя, 24 декември 2023 г.

Откриване на изложбата на учениците на НПГПФ "Въведение в храма на изкуството" по случай празника на Християнското семейство и православната младеж - 21.11.23 в галерия "Арт Муза"

Ученическа изложба за празника Въведение Богородично Д-Р НИКОЛИНКА КЛИМУКОВА 20 НОЕМВРИ 2023

За втора поредна година на 21 ноември се открива изложбата „Въведение в храма на изкуството“ на учениците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография по случай големия православен празник Въведение Богородично в храма – Ден на православната християнска младеж и семейство. Заглавието на творческата проява е вдъхновено от важното свещено събитие, когато тригодишната св. Богороица е заведена в Йерусалимския храм и посветена на Бога. Тя сама изкачва високите стълби на храма и впоследствие се отдава на учене на Св. Писание, духовно усъвършенстване и възрастване, както и на ръкоделие. Галерия „Арт Муза“ в София отново е домакин на събитието и дава поле за изява на възпитаниците на НПГПФ, за да представят малка част от най-добрите свои рисунки и картини. Чрез изложбата те за първи път са въведени в галерийното пространство, техните творби са изведени от учебната среда и превърнати в произведение на изкуството. Сложени в рамка на стената в галерията, те са погледнати от друга дистанция. Настоящата експозиция цели подкрепа и творческо насърчаване на таланта на младите хора, избрали Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Така те намират нова благодатна среда, наподобавяща едно ново смейство в лицето на своите учители, съученици и ръководството на училището. Тук те прекарват значителна част от ежедневието си и овладяват множество науки: общообразователни и специални. Повече от двадесет години в гимназията се изучава предметът Религия и учениците получават най-общи познания за православието и вярата в Бога, както и информация за други вероизповедания. В училището вече трета година има своебразен параклис с икони и старинен дърворезбован кръст, дарени от председателя на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ ик. Стилян Табаков. Там се намира и една икона на св. Богородица, рисувана от осмокласничката Виктория Николова и нейната майка. Така че вярата, изкуството и образованието вървят ръка за ръка в това столично училище. Експозицията в галерия „Арт Муза“ е съставена от представителни творби на учениците от 8. до 11. клас, сътворени в часовете по рисуване и живопис с учителите Николинка Климукова и Милена Станкова. Виждаме процесите на овладяване на натурата от предметния свят до най-трудния обект – човешкият образ, създаден по „образ и подобие Божие“ (Бит. 1:26). Гимназистите с интерес рисуват заобикалящата ги красота на природата, храмовете, посветени на Бога, предметите, създадени от човека, и винаги търсят своето място в този свят. Особен интерес проявяват към собствения си образ и сложния духовен живот и го изобразяват в интересни портрети. Търсят и своето място и роля в семейството си и показват любовта, създадена и поддържана в него, подобно на св. Богородица – великата закрилница на децата, семейството и молителка пред Бога за нас. Изложбата може да бъде разгледана до 15 декември 2023 г. в София на ул. „11 август“ № 23 на ъгъла с ул. „Искър“ № 43.


Няма коментари:

Публикуване на коментар