Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

сряда, 20 януари 2016 г.




Изложбата „Библейски  образи и мотиви“ на Антон и Кристина Камбареви в галерия „Сезони“ – скулптора и текст, 14 – 30.01.2016

Галерия „Сезони“ започва 2016 година с една амбициозна изложба, подкрепена и осъществена от националния фонд „Култура“. Поздравления на двамата млади автри за добре подбраната тема на техния дебют. Мотото на експозицията провокира и демонстрира живия интерес на младите хора към християнската вяра и  в значителна степен е достойно защитена в скулптората и до голям процент в текста на Камбарева. Словестното изложение показва задълбочено търсене в литературата, но то прекалено се разпростира в различните вярвания, в които се размива иначе прекрасната идея. Макар темата да е точно назована – „Библейски образи и мотиви“ и в голяма степен да отговаря на истината, тя се раззконцентрира в политеизма и веднъж христологичните понятия поставени на здрави основи, се подкопават от прекалено общи и разнопосочни представи и потъват в неопределена посока.
Изисането на  Исус, вместо Иисус и отделни изложени мисли, издават недостатъчната богословска основателност на славестната подплата.
Изложбата  е доказателство за объркаността на нашето поколение, което отдавна е изоставило вярата и сега, изпитвайти вътрешна необходимост, се връща към нея с мъгляви представи и разбити понятия от времето на комунизна и съзнателно насаждания атеизъм. Виждаме исконната насоченост на човешката душа към Бога. Скулпторите се основат точно на библейските мотиви, въпреки че в източноправославното изкуство се предпочита живописния вариат – икони и стенописи, пред триизмерното представяне на библейските образи /изклячая дърворезбата/. Ангелите са представени строги и решително устремени в борбата със злото, но те са и наши пазители...
 Пожелавам на Антон Камбаредв да продължи пътя си в библейските мотиви и да се доближи до благостта на Бог, а на Кристина – да прадължи да изследва тематиката с все такова дръзновение като наблегне повече на богословската литература.

Николинка Климукова
/изкуствовед и богослов/



 

























Няма коментари:

Публикуване на коментар