Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

вторник, 31 март 2015 г.


 

Колекция на студентски работи от ателието на проф. Стоян Домусчиев


Учебни етюди и рисунки
Нови постъпления в музейния фонд на НХА
Колекция на студентски работи от ателието на проф. Стоян Домусчиев
23 март – 7 април 2015


Галерия „Академия“
ул. „Шипка“ 1

На 23 март в галерия „Академия“  се откри изложба – резултат от преподавателската работа по рисуване на професор Стоян Домусчиев. Изложените работи са на студенти от различни специалности на Факултета за изящни изкуства, с които художникът е работил през дългогодишната си дейност и са следствие на учебните програми в периода от 1970 до 1990 г.
Колекцията на проф. Домусчиев, събирана през годините, включва общо 231 броя учебни етюди и рисунки, които ще бъдат дарени на музейния фонд на Академията. На вниманието на посетителите в галерия „Академия“ ще бъдат изложени 40 от тях, които синтезирано ще представят методологията и разнообразието на учебния процес по рисуване. Идеята на изложбата е трудът на студентите и високото ниво на работите им да останат като пример за бъдещите поколения художници.
Проф. Домусчиев разказва, че етюдните рисунки успешно защитават авторите си чрез положителни знания по пластична анатомия, перспектива и практически умения в техниката на изпълнение с определени графични материали. В учебния процес и рисуване на натура студентите са постигнали основни принципи като поместване, баланс, типаж, пропорции, детайли, материалност и цялостна композиционна организация на изображение, то
нални, светлосенъчни и други компоненти. Изборът на материали за работа от студентите, спомага за постигане на личен почерк и интерпретация на изобразяваните елементи.
Учебните етюди и рисунки стават по-условни, отделя се голямо внимание на изразните средства, постига се максимална експресивност и въздействие на изображението, видно в изложбата и от работите през последните години. Независимо от промяната във възгледите и естетическите концепции в изкуството, изложбата е добър повод за анализ и интерпретация на човека в него.
Фундаменталното значение на обучението по рисуване в учебния процес за формирането на бъдещите художници в никакъв случай не стеснява въпроса само до получаване на знания и технически умения, ако не се имат предвид индивидуалните предпочитания на отделния студент, на неговата чувствителност, стилови предпочитания и влияния при търсене на определени решения. Именно тези фактори определят широтата, резултатите и ярките индивидуални отлики в отделните етюди и рисунки в тази изложба.
Съвместното провеждане на учебните занятия на различни специалности също внасят положителен елемент в изграждането на конструкцията на модела и техниката на използване на графичните средства, която е показана в отделните етюдни работи.

Сред авторите в изложбата са:
Николинка Климукова, Ирина Добрева, Катя Фотева, Пламен Монев Петков, Александър Алексиев, Димитър Николов, Йордан Димитров, Красимир Гогов, Адриан Бекяров, Антон Петков, Румен Желев Жеков, Красимир Господинов, Вихър Георгиев, Тодор Мунтев, Сия Димитрова, Нина Ангелова Иванова, Петя Николаева Дочева, Димитър Нешев, Румен Читов, Антон Николов, Радослав Илиев, Атанас Лилов, Цанко Петров Колев и други.Няма коментари:

Публикуване на коментар