Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

сряда, 28 юли 2021 г.

 Изложба „Революционерът с четка“

Д-р Николинка Климукова – изкуствовед и богослов
На 27.07.2021 г. в Чирпан се откри изложбата „Революционерът с четка“, посветена на 175 години от рождението на Георги Данчов – Зографина в изложбената зала, носеща неговото име. Проявата се осъществява по идея на уредника на галерията Владимир Кондарев под егидата на община Чирпан, Историческият музей и Народно читалище „Димитър Данаилов – 2013“ в града. Графики, картини и икони са предоставили Софийска градска галерия и Градските галерии на Пловдив и Стара Загора. Интересни информационни табла, с документални снимки и пояснителен тест, допълват експозицията. По този начин Георги Данчов се представя в пълната светлина на различните страни на неговата творческа и революционна личност. Той е не само съратник на Васил Левски и председател на Чирпанския революционен комитет, но е единственият художник, нарисувал го на живо (по натура) и в живописен портрет и в литография.
Георги Данчов учи при зографа Алекси Атанасов от Станимака, а в Цариград изучава литография и фотография, което виждаме чрез представените в изложбата класически литографски и живописни портрети на високо европейско професионално ниво на революционери, исторически личности и дейци на културата като например на Захари Стоянов, Стефан Стамболов, княз Александър I, Виктор Юго и др. Впечатляващи са историческите алегорични композиции „Райна Княгиня в пещерата“ и “Свободна България“, които също могат да се видят в изложбата.
Не на последно по важност място е и неговата дейност на зограф. Той изписва стенописи в църквите на Араповския манастир „Св. Неделя“, в манастирите „Свети Спас“ край Сопот, „Въведение Богородично“ в Казанлък и др., както и много икони за храмове в Пловдив, Чирпан, Стара Загора, Казанлък.
В изложбената зала „Георги Данчов – Зографина“ са три икони на автора. От едната Иисус Христос Пантократор благославя всички посетители с длан от сребърен обков и отправя послание към нас с библейския текст, изписан на отвореното Му евангелие: „Дойдете благословени на Отца Моего, наследите приготвеното вами царство“. Другите икони са на Св. ап Андрей и на св. Симеон Стълпник. Иконата „Св. Троица“ на брат му Никола Данчов показва предаването на зографския занаят като родово наследство.
Изложбата има и кауза. Тя е съпроводена от дарителска кампания за набиране на средства за придобиване на общинска собственост върху родната къща на Георги Данчов –Зографина в Чирпан, която сега е заведение, но е със запазен възрожденски облик.
Експозицията ще продължи два месеца.
Няма коментари:

Публикуване на коментар