Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

четвъртък, 25 май 2023 г.

Честване на 11 май в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография Д-Р НИКОЛИНКА КЛИМУКОВА, УЧИТЕЛ ПО РЕЛИГИЯ И РИСУВАНЕ 15 МАЙ 2023

Празникът на св. равноапостолни братя Кирил и Методий, 11 май 2023 г., е дата, натоварена с голямо духовно съдържание за Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София. По утвърдена традиция на тази дата се изпращат абитуриентите. Тази година на 11 май сутринта тържествено се разделихме със сто и осем зрелостници от деветдесет и деветиятия випуск на училището. Водосвет отслужи прот. Георги Янъков от столичният храм „Покров Богородичен“. Той поръси ученици, преподаватели и гости, както и всички кабинети на училището. Духовният живот за тази просветна институция е особено важен. Затова тук всички осмокласници изучават религия от 2000 г. без прекъсване. Тази година на първия етаж на училището беше създаден своеобразен иконостас със старинен дърворезбен кръст с разпятието на Спасителя и две икони на Божията майка и Иисус Христос, дарени от ик. Стилиян Табаков от храм „Св. ап. Андрай Първозвани“. Още една икона на св. Богородица със специална история е поставена там. Изписването ѝ започва преди десет години майката на Виктория Николова от 8. клас, учила иконопис, и сега е завършена в час по религия от дъщерята. Същата вечер в столичната галерия „Арт Муза“ беше открита изложба „Учителите-художници на НПГПФ“. Тя е посветена на стогодишнината на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Целта на изложбата е да представи творчеството на преподавателите по живопис, рисуване, компютърна графика и анимация в най-добра светлина като творчески пример за учениците, защото предаването на традициите и добрите практики е водеща тенденция в училището. Десет учители от гимназията се включиха в експозицията: Александър Сертев, Биляна Савова, Георги Тачев, Димитър Боздански, Милена Станков, Николинка Климукова, Раймонда Пейчинова, Сандра Блажева, Стефан Маринов, Цветомир Крумов. Свои творби представи и секретарката Яна Стоянова, също възпитаничка на НПГПФ. Трима от най-младите преподаватели по изкуствата, участници в изложбата, са завършили гимназията и се върнаха да преподават в нея. Едни от тях показват картини с маслена, акрилна или акварелна живопис, други – различни техники на графиката, трети представят артистични моменти от компютърната анимация. На откриването свириха на пиано гостуващият музикант от Мексико Хорхе Ернандес и учителят от НПГПФ Стефан Маринов. Беше отправено пожелание към присъстващите да съхранят просветителския дух на св. Братя, неугасим през вековете. Тази година на 24 май галерията ще посреща гости и е отворена през целия ден. За празничното настроение ще допринесе концерт на пиано на проф. Анна Тошкова. И на двете дати, 11 май и 24 май, продължават изложбите на учители, ученици и приятели на Националната професионална гимназия по фотография и полиграфия. Следващата експозиция ще е отредена на младите таланти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар