Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

четвъртък, 16 ноември 2023 г.

"Пленер Несебър - градът на Пресвета Богородица"23

Тази година пленерът „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ отново събира художници от София и Бургас. В него могат онлайн да участват и млади автори от цялата страна. Инициатор на събитието е столичната галерия „Арт Муза“, която е в сътрудничество с галерийно пространство „Мелницата“ в Несебър, където на 19 август се открива изложба със създадените на пленера творби.
На 14 август пленеристите ще участват във вечерното богослужение в църквата „Успение на св. Богородица“ в Несебър. Оттам по стара традиция тръгва литията с чудотворната икона на св. Богородица, украсена с цветя. Шествието водят клирици от храма и гостите-духовници, следвани от богомолците и кмета на града. Литията обикаля острова, за да изпроси от Бога защита за града, неговите жители и приятели, като се спира за молитва при всички запазени старинни църкви.На 15 август след празничната св. Литургия художниците, участници в пленера, започват да рисуват красивите църкви и исторически ценности на Несебър. Всяка година началото на пленера се обявява пред различен храм. Миналата година това беше т. нар. „нова митрополия“ (т. е. митрополитски храм) „Св. Стефан“ („Св. Богордица Живоприемен източник“). По-миналата година беше Старата митрополия, а тази година творческите дейности започват от най-новия храм, посветен на Божията майка, който празнува на 15 август. Затова този ден е избран за начало на пленера.
И тази година в пленера може да се участва и онлайн – от 14 до 31 август 2023 г., като тогава рисунките се изпращат на e-mail: art_muza@abv.bg и се споделят на страницата на пленера. Желаещите да бъдат включени в изложбата в София изпращат своите творби в оригинал на адрес: Еконт София, ул. „Г. С. Раковски“ 73, за Николинка Климукова, тел.: 0877 544 662, от 25 до 31 август 2023 г. В пленера могат да участват творци от всички възрасти, защото изкуството и вярата обединяват хората. Няма ограничения, нито специални изисквания за използваните материали и размери на творбите. Всички участници в пленера ще получат диплом, който ще се връчи при откриването на изложбата на 19 август в Несебър, а на онлайн-участниците той ще бъде изпратен.
Тази година участниците в творческата проява „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ ще се присъединят към пленера на Международния фестивал „Съзвездия в Несебър“ и ще се „състезават“ с художници от цял свят, защото фестивалът има конкурсен характер. На 3 септември се открива изложбата с картините от двата пленера в галерия „Арт Муза“ в София, в която ще бъдат показани произведенията на най-добрите онлай-участници. Предполага се, че не всички, обичащи Несебър – града на Пресвета Богородица, могат да присъстват на място точно в датите на пленера, но пък остават обединени от празника. Затова вече се установява практиката малки и големи художници да рисуват по снимки или по своите красиви спомени от морското полуостровно градче. Снимки: Архив на „Арт Муза“

Няма коментари:

Публикуване на коментар