Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

четвъртък, 11 март 2010 г.

Галерия „Арт Муза”
Ви кани на откриването на

" Иван Подеков /живопис/ "

03 – 23.03.2010

Откриване: 03.03.2010 от 18.00 ч.
С музикални изпълнения на :
Доц. Ани Тошкова и Ивон Кючукова – пиано


Художникът Иван Подеков е интересен автор – художник, писател и журналист, с богато и разнообразно творчество, учавствал в почти всички общи изложби на СБХ и редица други форуми. Сега се представя първата му самостоятелна изложба, благодарение на усилията на литератора Йордан Каменов и изкуствоведа Николинка Климукова, извадили от ателието му част от произведенията му. Изложбата е уникална по своята същност. Поводът за нея беше 3 март, когато бе открита, защото Иван Подеков е един типично български творец, искрено вдъхновен от българската история и я увековечава в произведенията си на фона на европейската и световната култура.
Исторически композиции, портрети, цикълът „Цивилизации”, картини от националния бит, са само малка част от преставеното. Произведенията са със широк времеви обхват, като най-интересни за широката публика и специалистите са тези от от 60-те, 70-те години. Техен обект са процесите на социалистическото строителство –гари, елекртоцентрали, монтажници, колхознички. Авторът пресъздава онази действителност не особено интосиазирано – самотна жътварка в полето в изнурена поза, селянките сред грейналите жита са една безлична човешка маса. Според повелите на времето трудовите сцени са неселени от унесени в делото си схематично предадени рабонтици...
Жанрът на индустриалните пейзажи е изчерпан приемуществено със сюжета на гарите. Ако прочетем литературните текстове на Ив. Подеков на същата тема, ще разбирама много по-добре живописта – двете се допълват и приливат...
Съвсем различни са портретите – те определено са семейни и са богати на психологическа характеристика. Саша – жената на художника е основин обект на вдъхновение и творческо изучаване. Виждаме я 16-годишно момиче, 19 –годишна – вперела поглед с надежди в бъдещето, романтична в „Саша с гарван” и в съвремието – помъдряла и улегнала, и макар потънала житейските грижи, да запазва положителните емоции на ежедневието. Невръстното момиченце е дъщерята на художника, тръгнала по неговия път и изпреварила го с 10 авангардни изложби...
Автопортретът ни измерва с поглед - строго и изпиталелно...
Безспорно Подеков е голям майстор на четката /може би и на перото/. Рисува със замах и с малко изразни средства съзвада точно впечетление за натурата. Формите са стъпили тежко и категорично, определено се усеща авторовото пристрастие към земните охрово-черни гами. Предпочитението към рисуване направо – без грунд върху картон с пожълтелия на времето цвят, допълват този изглед.
Пак в тази естетика стоят серията от натюрморти със силно изявен национален дух и голямото платно „Кукери”. Историческата катрина „Родени независими” е от последните художникови творения и заедно с поредицата от лица на индиянци сформират цикълът „Цивилизации”.
Изложбата се откри на 3 март с тържесвен камерен концерт на доц. Ани Тошкова – пиано, Ивон Кючукова – пиано, като в програмта присъстваха и патриотични музикални произведения. Тя продължава до 23.03.2010 в столичната галерия „Арт Муза” на ул. „11 август”23.


Николинка Климукова – галерист, тел.: 983 2545, GSM: 0877 544662

Няма коментари:

Публикуване на коментар