Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

сряда, 24 март 2010 г.

„Възкресение Христово” Изложба - живопис, икони, пластика

Галерия „Арт Муза”
представя

„Възкресение Христово”

Изложба- живопис, икони, пластика

25.03 – 25.04.2010

Откриване: 25.03.2010 /Благовещение/ от 18.00 с камерен концерт на:
Ани Тошкова-пиано, Агоп Маникян-виола..


Великденската изложба станала традиционна за галерия „Арт Муза”, тази година носи надслов „Възкресение Христово” и се различава от многото подобни изложби – базари, които са така широко явление в нашия културен живот. Тя се открива на празника Благовещение и е една визуална подготвка за най-големия християнкси празник. Иконите и картините с изображения на храмове и тематичните фигурални композиции като ”Носенето на кръста” на М. Ланджева, нейните ангели и тези на Ю. Станкова, „Песента на камбаните” на Й. Николова и др. са прекия път към мотото на изложбата, а платната с цветя напомнят за празника Цветница и заедно с пейзажите – символи на възраждащата природа – резултат от Божественото творение на света, създават естествена атмосфера на важното и светло събитие. Ескпозицията е ценна и с това, че двете споменати най-напред авторки са и художнички и богослови.
Участват още: Алекс Борназов, Андрей Мйхайлов, Атанс Ташев, Валтер Гогов, Георги и Любомир Коларови, Динко Ненов /Dizza Donatello/, Драган Немцов, Иван Подеков, Ивон Кючукова, Искрен Семков, Калин Ангелов, Кирил Десподов, Кирил Негревски, Лин Коли, Любомир Арнаудов, Малин Малинов, Мари Басмоджиян, Марияна Кънева, Никол Клим, Росен Аспарухов, Юлияна Текова и др.


25.03 – 25.04.2010

Във Великденската изложба на галерия „Арт Муза” /25.03 – 25.04.2010/ Иван Подеков участва с няколко картинити „Църквата в Св. Йоан Кръстител” в Несебър, пейзаж с Мелнишките пирамиди, но най-интересно е голямо-форматното платното „Иисус Христос в прамвая през 60-те”. То е решено в тъмна гама като в почти потретен формат и хакартеристика насрещно ни гледат И. Христос, който макар без ореол е лесно разпознаваем по благата си физиономия. От ляво на преден план е партийният функционер, също с убийствено точна характеристика , с закръглено лице и доволен израз наблюдава с нагъл поглед уж към Бога без да го вижда. От дясно изотзад наднича безпристрастно милиционера, а най отзад е пътуващ гражданин, обърнал нанякъде невиждащи очи, може би е потънал навътре в себе си.
Картината показва една далечна ситуация на 60-те и следвещите години, изживяна от Ив. Подеков и неговото поколение, когато беше опасно и се осъждаше като престъпление вярата в Бога.
А днес, когато не ни липса свобода, какъв е нашия избор? Как приемаме Великден като трапеза с агне, козунаци и шарени яйца и повод да се видим и поздравим с близки или като дългоочакваното и изстрадано Възкресение на Бога?

1 коментар: