Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

петък, 1 април 2011 г.

29.03.2011 – Обобщаване и обсъждане на резултатите от изложбата „Картини за нея, картини за него”

29.03.2011 – Обобщаване и обсъждане на резултатите от изложбата „Картини за нея, картини за него”

В продължилата месец изложба от близо 80 картини се поставиха на обсъждане два въпроса:

1. Картините с автори мъжете се разпознават лесно и са коренно различни от картините на жените?
2. Кои картини са предпочитани от мъжете и какви произведения харсват жените?
В изложбата участваха следните автори: Алекс Борназ, Андрей Михайлов, Валтер, Гогов, Георги Коларов, Любомир Коларов, Даниел Димитров, Десислав Гечев, Динко Ненов, Елена Караджова, Жана Арт, Златина Карчева, Ива Владимирова, Иван Луков, Ивон Кючукова, Искрен Семков, Калин Ангелов, Кирил Десподов, Кирил Негревски, Любомир Арнаудов, Малин Малинов, Мариана Кънева, Милен Станков, Милена Стонкова, Мира Рахнева, Младенка Ланджева, Невяна Илиева, Никол Клим, Светослав Чернев, Станимир Видев, Юлияна Текова.
Зрителите посетители на изложбата художници и любители се пробваха в тест да определят пола на художниците. Резултатите показаха, че познаваемостта е около 50 % . По-голяма част са определили правилно авторството според критерия мъж – жена под 50 % и само 4-ма се доближават до 70 %.
Така, че настоящото допитване демонстрира, че в повечето случаи резултата на картината не е зависим от пола на художника. Възможностите на мъжа и жената по отношение на тематика, изразни средства и талант в областта на визуалните изкуства са доста идентични.
По вторият въпрос какви картини харесват мъжете и какви жените също няма разлика. Най-предпочитани от всички се оказват пейзажите, после абстракциите, цветята и фигуралните композиции.

Николинка Климукова – изкуствовед, автор на проекта
Няма коментари:

Публикуване на коментар