Галерия „Арт Муза” показва представителни извадки от съвременното българско изкуство в лицето на автори от различни поколения и с разнообразни търсения като самостоятелните изложби се следват от общи тематични експозиции на актуални и интересни теми.
Галерия „Арт Муза” показва живопис, графика, пластики, икони, фотография.
В задушевното пространство на галерията чести събития са литературни четения, концерти и пърформънси.

Aтелие - галерия “Арт - Муза” се намира в центъра на София , недалече от Националната художествена галерия, Художествената Академия и храм-паметника “Св. Ал Невски”. Тя претендира да стане притегателен център за различни поколения творци. Разполага с просторна и светла изложбена зала.

Животът тук е изключително динамичен. Всеки месец се показват по 1 - 2 експозиции. Редуват се утвърдени имена с млади автори , самостоятелните прояви се следват от общи изложби с добре обмислени и достойно защитени концепции. Едновременно с излагане на готовите произведения ателие - галерията предоставя територията си за създаването на нови творби.
Галерията разполага с депо на 2 етажа за временно и постоянно съхранение на разнообразни творби. Място за среща си обявят други форми на живот на изкуството като литературата и музиката
.
...

петък, 5 февруари 2010 г.

Обзор на галерия Арт-Муза : Мария Пижова

Мария Пижова прави изложба в Арт Муза

Мария Пижова прави изложба в Арт Муза
Ателие – галерия „Арт Муза” представя изложбата дървопластика на Мария Пижова.

Галерията има афинитет да работи с нови талантливи автори, да ги открива и поощрява в техните оригинални творчески хрумвания. Една от тях е Мария Пижова, която е млад обещаващ и оригинален творец и сега представя първата си самостоятелна изложба. Тя е позната в публичното пространство от множеството си участия в различни художествени експозиции в столицата и в страната и се доказа чрез интереса към нейното творчество при участието й в две общи изложби на галерия „Арт Муза”.
Мария Пижова умее да вдъхне живот на дървото и да му придаде ново духовно битие. Извежда от материала причудлива жива форма, която понякога е така близка до нас и лесно четима, а друг път борави с абстрактни понятия и философски формули. Под крехките ръце на Мария изникват ангели и русалки, виторози, овни или охлюви. Длетото й дълбае образи и сцени от живота, преосмислени и изведени до художествени обобщения. Виждаме жената веднъж привлекателна и дръзка, друг път слаба и уязвима или в образа на стълба към успеха. Човешкият образ и неговите състояния и превъплъщения са любима тема на авторката. Особено интересен е „Двуличникът” с без гръб, а вместо него две лица.

Мария Пижова познава богатото българско художествено наследство в областта на дърворезбата и го ползва пълноценно, обновено и осъвременено. Нейните пана и композиции съчетават декоративни композиции с елементи от флората и фауната. Тя умело сътворява предмети с утилитарна функция, притежаващи изключителни художествени качества.
Своите творчески умения тя ще демонстрира на откриването на изложбата, когато ще изпълни в материал дърворезбено произведение.

Изложбата ще продължи до 20.10.07

Няма коментари:

Публикуване на коментар